Stoppen met de anticonceptiepil: Zo ondersteun je jouw lichaam

Hormoonbalans

Al sinds begin jaren ’60 wordt de anticonceptiepil voorgeschreven. Het is een van de meest gebruikte vormen van anticonceptie bij vrouwen en de meeste vrouwen starten in hun tienerjaren om er vervolgens pas weer mee te stoppen als er een kinderwens is.
Hoewel het dus veelvuldig wordt gebruikt, is er nog steeds zo weinig informatie voor vrouwen over de nasleep van het stoppen met de pil.

Wanneer je stopt met de pil kan het zijn dat je enkele (hormonale) klachten ervaart. Denk daarbij aan:
–       Acne
–       Haaruitval
–       Angst
–       Depressie
–       Brain fog
–       Migraine
–       Misselijkheid
–       Geen of hele onregelmatige cyclus

Bij sommige vrouwen zijn de klachten zelfs zo erg dat ze besluiten weer de pil te slikken. In dit blog ga ik je tips geven om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen of om je klachten te verhelpen als je al bent gestopt.

De anticonceptiepil

De anticonceptiepil is ontworpen om te voorkomen dat je zwanger wordt door de ovulatie te onderdrukken, meestal door gebruik te maken van synthetisch oestrogeen en synthetisch progestageen. De anticonceptiepil verandert ook het baarmoederslijmvlies. Het maakt het dikker en daardoor moeilijker doorgankelijk voor sperma en daarnaast verandert ook het voedende slijmvlies van je baarmoeder. Als je de pil correct (elke dag en op tijd) inneemt, is het voor ongeveer 99,9% betrouwbaar om zwangerschap te voorkomen.

Veel vrouwen krijgen de pil echter niet (alleen) voor anticonceptiedoeleinden, maar ook om klachten of andere symptomen van hormonale disbalans te maskeren, zoals:
–       Acne
–       Haaruitval
–       Onregelmatige of hele zware en pijnlijke menstruatiecyclus

Studies hebben aangetoond dat vrouwen er vaak langer over doen om zwanger te raken wanneer ze net zijn gestopt met de pil, dan vrouwen die al minimaal een half jaar waren gestopt…

Enkele dingen die je over de anticonceptiepil moet weten:

  1. De anticonceptiepil kan de zin in seks verlagenDe anticonceptiepil stopt de natuurlijke productie van testosteron in je lichaam en verhoogt het gehalte aan geslachtshormoonbindend globuline SHBC. De SHBC bindt zich aan de rest van je vrije testosteron en voorkomt dat je lichaam er toegang toe heeft, wat een van de redenen is waarom het zo vaak wordt gebruikt om PCOS te kunnen controleren. Minder testosteron betekent echter vaak ook minder zin in seks.
  2. Het kan langer duren voordat je zwanger raaktStudies hebben aangetoond dat vrouwen er vaak langer over doen om zwanger te raken wanneer ze net zijn gestopt met de pil, dan vrouwen die al minimaal een half jaar waren gestopt. Dit geldt met name voor vrouwen die al hormonale klachten hadden voordat ze met de pil begonnen.
  3. De anticonceptiepil heeft invloed op je humeurVeel vrouwen geven aan dat ze zich lusteloos, verdrietig, depressief, humeurig en angstig voelden sinds ze zijn gestart met de anticonceptiepil. Helaas melden veel vrouwen deze zelfde symptomen ook nadat ze weer zijn gestopt, maar deze klachten verminderen zodra je hormonen weer in balans zijn.
  4. Menstruatie en de anticonceptiepilDe maandelijkse bloeding tijdens het slikken van de pil is geen echte menstruatie, het is een onttrekkingsbloeding. Er vindt een menstruatie plaats wanneer je een ovulatie hebt gehad. Tijdens de pil vindt ovulatie niet plaats en wordt alleen het baarmoederslijmvlies afgestoten.

Je lichaam ondersteunen

Je hebt besloten om te stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil. Misschien wil je zwanger worden, of misschien wil je gewoon al die synthetische hormonen uit je systeem. Wat nu?

Vergeet niet dat de pil vaak veel van de symptomen van hormonale disbalans kan onderdrukken, dus dit is het moment om je lichaam liefdevol te behandelen en het alle gelegenheid te geven om je hormonen weer onder controle te krijgen. Het duurt vaak drie tot zes maanden om weer ‘normaal’ te worden, en mogelijk veel langer als je geen andere onderliggende aandoeningen heeft, zoals PCOS. Dus hoewel dit misschien geen snelle oplossing zal zijn, is het absoluut de moeite waard om tijd, energie en consistentie te investeren om je lichaam en je hormonen terug te brengen naar haar natuurlijke cyclus als je graag wilt dat je hormonen weer in balans komen.

Symptomen van het stoppen met de anticonceptiepil zijn onder meer angst en depressie, die kunnen worden verergerd door stress…

Voorbereiding

Als je kunt beginnen met het voorbereiden van je lichaam, twee of drie maanden voordat je stopt met het innemen van de pil, zal de overgang wellicht veel gemakkelijker verlopen.
Natuurlijk kun je ook gewoon stoppen met de pil. Ondersteun je lichaam en je mind bij de overgang van het stoppen met de anticonceptiepil door de volgende tips:

  • Stress en lichaamsbewegingVerlicht je stressniveau zoveel mogelijk. Symptomen van het stoppen met de anticonceptiepil zijn onder meer angst en depressie, die kunnen worden verergerd door stress. Leer nee te zeggen tegen extra werk, reserveer wat tijd voor jezelf en wat echt belangrijk is, is om in beweging te komen. Het liefst niet te intensief, zeker niet als je dat niet gewend bent. Wanneer je normaal gesproken niet veel sport, is dit niet het moment om daar nu heel actief mee te gaan beginnen. Vind vooral iets wat jij leuk vindt om te doen en wat in jouw leven past; yoga, wandelen, pilates…
  • VoedingWat je eet, is cruciaal voor hoe je je voelt en hoe je je voelt, heeft weer invloed op het stressniveaus die weer impact hebben op de rest van je hormoonbalans. Je lichaam is erg complex, maar je voedingsschema zou juist vrij eenvoudig moeten zijn. Probeer alle bewerkte of verpakte voedingsmiddelen te vermijden – als het in een doos zit, of als het een lange lijst van ingrediënten met chemisch klinkende namen heeft, kun je er vrij zeker van zijn dat het niet zo natuurlijk is.Ik ben een groot voorstander van biologische en seizoensgebonden groenten en fruit. Als je je koelkast vult met een regenboog aan kleurrijk fruit en groenten, dan zal je minder snel geneigd zijn om voor die zak chips of snacks te gaan. Dat geldt ook voor het voorbereiden van je maaltijden. Wanneer je op zondag alvast je maaltijden en snacks kunt voorbereiden, grijp je nooit mis.
  • OntgiftingOm ervoor te zorgen dat je lichaam goed kan ontgiften is het belangrijk om iedere dag ontlasting te hebben. Wanneer je klachten hebt zoals obstipatie, opgeblazen gevoel of juist vaak diarree, is het verstandig om je lichaam hierbij te ondersteunen.Dit kan onder andere door voldoende vers fruit en groenten te eten.Bijvoorbeeld-       Kruisbloemige groenten – boerenkool, paksoi, snijbiet, rucola, broccoli, bloemkool
    –       Citrusvruchten – sinaasappelen, mandarijnen, grapefruit, citroen, limoenen
    –       Knoflook – vermindert ontstekingen
    –       Kurkuma – kan gunstig zijn voor het verminderen van de effecten van oestrogeen
    –       De juiste vetten – zalm, makreel, tonijn, kokosolie, avocado
    –       Kruidenthee en ontgiftende kruiden – brandnetelblad, citroenmelisse, alfalfablad, gemberwortel

Ondersteun je lever

Je lever is erg belangrijk voor de algehele gezondheid en is verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollige hormonen en gifstoffen. Door voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten te eten, help je je lever zich te concentreren op het verwijderen van alle synthetische hormonen uit de anticonceptiepil uit je lichaam.

Ondersteun de lever door een optimale voeding en levensstijl

  • Verlaag de inname van geraffineerde suikers om leververvetting te helpen voorkomen of herstellen
  • Eet groente en fruit die je lever ondersteunen, zoals bieten, citrusvruchten, avocado’s en kruisbloemige groenten
  • Eet goede eiwitten, de aminozuren in deze eiwitten ondersteunen fase twee van leverontgifting
  • Ondersteun je darmen door veel vezels (uit groente) te eten
  • Zorg dat je af en toe flink zweet door te sporten en/of sauna’s
  • Verlaag je stress om de productie van cortisol te verminderen
  • Gebruik kruiden die de lever ondersteunen, zoals koriander, kurkuma, paardenbloemwortel, mariadistel en artisjokextract
  • Neem supplementen die de leverfunctie ondersteunen, waaronder een B-complex, vitamine A, C, D en Zink.

Natuurlijk hebben we niet alles in de hand en zijn sommige klachten en symptomen niet te voorkomen. Door op zoek te gaan naar de oorzaak van die klachten kom je erachter wat je kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat als je de tijd neemt om lief voor je lichaam te zijn, jezelf goed te voeden, rust en tijd voor jezelf in je agenda zet, de overgang naar stoppen met de pil al zo veel beter kan zijn.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen