Leven volgens de vier fasen van je cyclus

Hormoonbalans

Je hebt tijdens je leven ongeveer 450 keer je menstruatie. Veel vrouwen zien hun menstruatie als een last, maar daar kan je iets aan doen. Iedere maandelijkse cyclus heeft namelijk vier unieke fasen, en elk ervan kunnen verschillende fysieke en emotionele sterke punten in je teweegbrengen. Het is belangrijk om te weten waar elke fase voor staat. Hieronder vind je eenvoudige tips die je leren hoe je je cyclus voor je kunt laten werken in plaats van tegen je.

Fase 1 – De menstruatie

De eerste dag waarin je echt bloedverlies hebt wordt beschouwd als de eerste dag van uw menstruatiecyclus. Hiermee daalt het hormoon progesteron, waardoor je baarmoederslijmvlies afstoot, “je menstruatie”. Een menstruatie duurt gemiddeld 3-7 dagen. Tijdens deze week is je energie het laagst in je cyclus en je kunt je moe en lusteloos voelen. Het kan dan goed voor je zijn om meer rust te nemen dan normaal of zelfs een vrije dag in te plannen. Ik weet dat een hele vrije dag misschien niet mogelijk is, maar het nemen van wat rust en het bewust inplannen van rustmomenten kan enorm nuttig zijn. Op drukke dagen kan een korte wandeling of zelfs drie minuten diep ademhalen al helpen.

Acties voor deze week: houd je agenda zo veel mogelijk leeg en plan juist veel tijd voor jezelf in. Een warm bad, een lange wandeling, op de bank met een fijne film of boek. Probeer in een dagboek te schrijven en na te denken over de gebeurtenissen van de afgelopen maand. Dit creëert bewustwording en stelt je in staat om voornemens voor de komende maand te zetten. Als je energie aan de lage kant is, ga dan niet te intensief sporten, maar beoefen liever rustige sporten, zoals yoga en wandelen.

Veel vrouwen geven aan zich in deze fase zich het vrouwelijkst en op hun best te voelen…

Fase 2 – De folliculaire fase

Deze fase volgt net na de menstruatie. Het wordt de folliculaire fase genoemd omdat je hypofyse een hormoon afgeeft, het follikelstimulerend hormoon (FSH). Hierdoor worden follikels (eiblaasjes) in je eierstokken gestimuleerd om te rijpen. Tijdens deze fase stijgt ook je progesteron en je oestrogeen. Dit geeft je energie en kan vaak ook je humeur en hersenfunctie verbeteren. Je kunt je zelfs assertiever voelen en bereid zijn risico’s te nemen. Testosteron stimuleert je libido, terwijl oestrogeen je extravert maakt en je eetlust onderdrukt. Veel vrouwen geven aan zich in deze fase zich het vrouwelijkst en op hun best te voelen.

Acties voor deze week: Deze week zijn je sterkste punten: brainstormen en het oplossen van problemen. Dus dit is de beste periode om te starten met nieuwe projecten en het nemen van grote beslissingen. Ook is dit een goede tijd voor sociale afspraken en om tijd in te plannen met vrienden. Doordat je meer energie hebt en je sterker voelt kun je in deze tijd ook intensiever sporten.

Fase 3 – De ovulatie fase

De ovulatie is het hoogtepunt van je cyclus. Een eicel komt vrij in je eierstok en kan daar 12-24 uur overleven. Oestrogeen en testosteron stijgen tot piekniveaus, waardoor de effecten van de folliculaire fase worden versterkt. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je er beter uitziet en meer zelfvertrouwen hebt en dat je gemakkelijk je gedachten en gevoelens onder woorden kunt brengen. Bovendien zal je zin in seks het hoogst zijn!

Acties voor deze week: dit is de beste tijd voor sollicitatiegesprekken, netwerkevenementen en spreken in het openbaar. Plan een datenight met je partner! Je energieniveau is het hoogst in deze fase, dus blijf lekker sporten en in beweging.

Heb je weinig energie, stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn? Waarschijnlijk zijn je hormonen uit balans…

Fase 4 – De luteale fase

De eerste 2-3 dagen van deze fase zullen ongeveer gelijk zijn aan de ovulatiefase. Dat verandert wanneer oestrogeen en testosteron afnemen en je lichaam progesteron gaat produceren. Een verhoogd progesteron kan ervoor zorgen dat je je rustiger en kalm voelt. Dit is een goed moment om lekker in huis te nestelen, klusjes te doen en je to-do-lijstjes te verzorgen. De tweede helft van deze fase is voor veel vrouwen moeilijker. Je kunt PMS-klachten ervaren zoals veel trek in voedsel dat veel koolhydraten bevat, een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, hoofdpijn, angst en humeurigheid. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, hoor je deze klachten NIET te ervaren.

Acties voor deze week: Zorg goed voor jezelf in de week voorafgaand aan je menstruatie en je zult waarschijnlijk minder PMS klachten ervaren. Probeer extra tijd alleen door te brengen, gezond te eten, een herstellende yogales te volgen of stressverlichtende behandelingen te ondergaan, zoals een massage of acupunctuur. Het gebruik van magnesiumsupplementen kan ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn en spierspanning. Als je tijdens deze fase de behoefte aan rust en ontspanning van je lichaam respecteert, zul je beter in staat zijn om meer uit de actieve fasen van je cyclus te halen.

Eigen cyclus

Door je eigen cyclus te leren kennen, krijg je inzicht in hoe je hormonen werken in elke fase van je cyclus en kun je daardoor veel meer uit het leven halen. Zoals de cyclus hierboven beschreven staat, gaat het helaas voor veel vrouwen niet. Weinig energie, jezelf lusteloos voelen, al 2 weken voor je menstruatie PMS klachten ervaren. Weet dan dat je hormonen uit balans zijn en dat je er iets aan kunt doen om het weer op orde te krijgen.

 

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen