Een traagwerkende schildklier: Symptomen, mogelijke oorzaken en tips

Hormoonbalans

Als je schildklier te traag werkt gaan alle verbrandingsprocessen trager. Dat kan ertoe leiden dat je het snel koud hebt, sneller aankomt en/of moeite hebt met afvallen, maar ook vermoeidheid, PMS, vruchtbaarheidsproblemen en moeite met concentreren kunnen komen door een traag werkende schildklier.

Schildklier

De schildklier bevindt zich onder in de hals, voor de luchtpijp. Het schildklierhormoon in de schildklier stimuleert de stofwisseling. De werking van je schildklier is heel belangrijk in je hele hormoonhuishouden. Een goed werkende schildklier is ontzettend belangrijk voor een goed werkend lichaam. Wanneer je schildklier goed werkt maakt het precies genoeg schildklierhormonen aan. De schilklier maakt met name T4 (inactief schildklierhormoon) aan en een beetje T3 (actief schildklierhormoon). De werking van je schildklier wordt geregeld vanuit de hersenen, de hypofyse en hypothalamus zijn hier verantwoordelijk voor. De hypofyse en hypothalamus reguleren en sturen de schildklier aan.

Een goed werkende schildklier reguleert en stimuleert onder andere:

  • De stofwisseling
  • De spijsvertering
  • Temperatuur
  • Vetverbranding
  • Aanmaak van neurotransmitters
  • Vrouwelijke hormoonbalans
  • De vruchtbaarheid
  • De mentale weerbaarheid

Schildklier in balans

Wanneer alles in balans is produceert je schildklier voldoende schildklierhormonen om je stofwisseling goed te laten werken, om ervoor te zorgen dat je cellen in staat zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen en om de rest van je hormonen goed in balans te houden.  Actief schildklierhormoon T3 is verantwoordelijk voor het verkrijgen van voedingsstoffen, mineralen en hormonen in je cellen. Het is de boodschapper van je cellen, het is verantwoordelijk voor het verbinden van alle lichaamssystemen door instructies, berichten, voedingsstoffen en energie aan elke cel te geven. De schildklier produceert ongeveer 90% T4 (inactief schildklierhormoon) en 10% T3 (actief schildklierhormoon) en de lever, nieren, hersenen en darmbacteriën zorgen voor de omzetting van inactief schildklierhormoon, T4, in actief schildklierhormoon, T3.

Wanneer je lever, nieren, en/of darmen niet goed kunnen functioneren, kan dat negatief effect hebben op je schildklierhormoon…

Werking schildklierhormonen

Zonder een goed werkende schildklier zal ook je stofwisseling eronder lijden. Door het een aan te spreken, spreek je tegelijkertijd de ander aan, en daarmee bevorder je de algehele functie van je lichaam, wat uiteindelijk kan leiden tot een optimale gezondheid op lange termijn. Onthoud dat je stofwisseling verantwoordelijk is voor hoe efficiënt je lichaam brandstof (uit voeding) gebruikt als energie voor elke lichaamsfunctie. Dus als je schildklier traag is, vertraagt ​​je stofwisseling en kan elk systeem in je lichaam worden beïnvloed. Dit werkt ook andersom. Zoals hierboven vermeld zijn je lever, nieren, hersenen en darmbacteriën verantwoordelijk voor de omzetting van T4 (inactieve schildklierhormoon) naar T3 (actieve schildklierhormoon). Wanneer je lever, nieren, hersenen en/of darmbacteriën niet goed kunnen functioneren, zijn ze onvoldoende in staat om genoeg actief schildklierhormoon aan te maken waardoor je stofwisseling zal vertragen en je daardoor klachten kan krijgen. Je schildklier functioneert dan prima, je bloedwaardes zullen dan ook binnen de normaalwaardes vallen, maar doordat de andere organen niet voldoende hun werk kunnen doen, is je T3 laag en daarmee je stofwisseling ook.

Schildklierproblemen

Indien er te weinig actief schildklierhormoon aanwezig is kunnen er klachten ontstaan. Een schildklierprobleem kan ontstaan door een auto-immuunziekte (wat bijvoorbeeld bij Hashimoto het geval is), maar ook door:

  • Een tekort aan voedingsstoffen
  • Langdurige stress
  • Oxidatieve stress
  • Laaggradige ontstekingen
  • (Voedings)intoleranties
  • Tekorten in vitamine en mineralen
  • Oestrogeendominantie
  • Insulineresistentie
  • Een tekort aan progesteron

Daarom is het zo belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Door de oorzaak te herstellen kan ook de schildklier weer beter functioneren. In sommige gevallen is daar medicatie voor nodig, maar als je binnen de normaalwaardes valt, maar wel klachten hebt, kan het heel helpend zijn om de oorzaak aan te pakken en zo je schildklier weer beter te laten functioneren.

Symptomen van traagwerkende schildklier (lage T3):

  • Vermoeidheid
  • Allergien
  • Eczeem
  • PMS
  • Angsten
  • Stemmingswisselingen
  • Brainfog
  • Moeite met afvallen
  • Aankomen zonder reden
  • Koude handen en voeten
  • Droge huid/haar
  • Trage hartslag
  • Lage temperatuur
  • Menstruatieklachten
  • Verminderde concentratie
  • Hoofdpijn

Laten meten van schildklierhormoon

Via de huisarts kun je bloedonderzoek laten uitvoeren om te testen of je schildklierfunctie daadwerkelijk vertraagd is. In de meeste gevallen wordt alleen de TSH en T4 gemeten. Dit is niet voldoende voor een goede diagnose, want aan de TSH en T4 waarde kun je niet zien of er voldoende T3 aanwezig is. Daar is niet alleen een goed werkende schildklier voor nodig, ook onder andere je lever en darmen moeten goed werken om T4 om te kunnen in T3.

Voorzie je lichaam van voldoende brandstof door regelmatig te eten en je bloedsuikerspiegel constant te houden…

Schildklierfunctie verbeteren

Zijn je waardes goed, maar heb je wel alle symptomen van een traagwerkende schildklier (laag T3)? Dan is het belangrijk dat de andere organen goed kunnen functioneren om de T4 om te kunnen zetten naar T3.

Tips voor een gezonde schildklierfunctie:

Lever

De lever is waar het grootste deel van T4 (inactief schildklierhormoon) wordt omgezet in T3 (actief schildklierhormoon). Om deze omzetting te laten plaatsvinden is een optimale leverfunctie nodig. Je kunt de lever ondersteunen met de juiste voedingsmiddelen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast heb je ook voldoende magnesium nodig en eet een paar keer per week eieren. Eieren bevatten choline en dit is beschermend tegen leververvetting.

Darmen

Optimale spijsvertering/darmwerking is hier ook heel belangrijk, omdat de gifstoffen via het spijsverteringskanaal moeten worden afgevoerd. Met name overtollig oestrogeen moet goed kunnen worden afgevoerd. Het dagelijks eten van een rauwe wortel kan hierbij helpen. Ook pectine in appels is brandstof voor je darmcellen en voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. Wanneer je veel last hebt van je darmen kan Glutamine hierbij helpen. Raadpleeg altijd een professional voordat je hiermee zelf aan de slag gaat.

Voeding

Doordat je schildklier heel gevoelig is en afhankelijk is van de werking van de rest van je lichaam is het belangrijk om voedzaam en gevarieerd te eten.

  1. Voorzie je lichaam van voldoende brandstof door regelmatig te eten en je bloedsuikerspiegel constant te houden. Wanneer je een traag werkende schildklier hebt, is het niet verstandig om je ontbijt over te slaan of langere periodes niet te eten. Vasten is erg stressvol voor je schildklier, die afhankelijk is van een constante toevoer van glucose in de lever om schildklierhormoon T4 om te zetten in schildklierhormoon T3.
  2. Eet gevarieerd en gezond, het liefst zo onbewerkt mogelijk.
  3. Pas op met rauwe kruisbloemige groente. Ze hebben als nadeel voor de schildklier dat ze de jodiumopname verminderen, waardoor de schildklierfunctie kan verminderen.

Stressbeheersing

De schildklier wordt aangestuurd vanuit de hypothalamus. Meer stress betekent dat de hypothalamus minder goed kan worden aangestuurd, dat leidt er weer toe dat er meer cortisol wordt aangemaakt waardoor de stress aanhoudt of zelfs erger (chronisch) wordt. De schildklierfunctie kan daardoor afnemen. Stressbeheersing is dus heel belangrijk in het ondersteunen van je schildklier.

  1. Zorg voor een goede nachtrust. Tijdens je slaap herstel je. Hoe meer je zorgt voor een goede nachtust, hoe beter je kunt herstellen
  2. Leer je grenzen kennen. Neem de signalen van je lichaam serieus. Leer luisteren naar je lichaam en neem rust wanneer je lichaam hierom vraagt
  3. Ga iedere dag buiten wandelen
  4. Doe een geleide meditatie en kom echt even tot rust
  5. Ga aan de slag met je ademhaling. Zorg voor een goede buikademhaling en leer jezelf tijdens drukke, stressvolle momenten weer terug te keren naar je ademhaling

Alles is dus met elkaar verbonden en voor een optimaal werkende schildklier is het belangrijk dat alle processen in je lichaam goed functioneren. Ga op zoek naar de oorzaak, leer je lichaam kennen om je klachten te kunnen herstellen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen